UN podržao obilježavanje Međunarodnog dana prevoditeljstva

Na 71. sjednici Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, održanoj 24. svibnja 2017., jednoglasno je donesena rezolucija A/71/L.68, u kojoj je istaknuta važna uloga prevođenja u povezivanju različitih zemalja i jačanju mira, razumijevanja i razvoja. Uz isticanje važnosti prevoditeljske struke, UN je također službeno prepoznao  Međunarodni dan prevoditeljstva, koji se pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije prevoditelja (FIT) obilježava još od 1953.

FIT je ove godine pokrenuo inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana prevoditeljstva pod službenim pokroviteljstvom UN-a, kojoj se priključio i HDZTP.

Na zamolbu FIT-a, kao najstarije udruženje stručnih prevoditelja u Hrvatskoj, HDZTP se obratio Regionalnom uredu UNESCO-a u Veneciji i podržao prijedlog o uspostavi suradnje između UN-a i FIT-a u cilju zajedničkog promicanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, koji se obilježava 28. rujna, i Međunarodnog dana prevoditeljstva, koji se obilježava 30. rujna.

U skladu s inicijativom FIT-a, kojoj se HDZTP aktivno pridružio prepoznavši potrebu za povećanjem vidljivosti i važnosti prevoditeljske struke, i zahvaljujući Rezoluciji UN-a A/71/L.68, Međunarodni dan prevoditeljstva od ove će se godine obilježavati uz službenu podršku UN-a.

U Rezoluciji se ističe važnost i nezamjenjivost uloge stručnih prevoditelja u međunarodnim odnosima. Također se naglašava potreba za edukacijom sljedeće generacije profesionalnih prevoditelja, tumača i terminologa, koji će odgovoriti na rastuću potrebu za prevođenjem. Ujedinjeni narodi, u suradnji s partnerskim sveučilištima, već djeluju kao jedan od vodećih centara za obrazovanje prevoditelja, tumača i  terminologa, koji  imaju važnu ulogu u osiguravanju međunarodne sigurnosti i prosperiteta država članica.

Europska komisija i cijela Europska unija ove će godine također prvi put obilježiti Međunarodni dan prevoditeljstva zajedno s Europskim danom jezika.

Tekst Rezolucije (na engleskom jeziku) možete pogledati na adresi:

http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/71/288

Kontakt
Kontakt

drustvoprevoditelja@gmail.com Telefon ++ 385 (0) 1 4922 730                                                        Telefaks ++ 385 (0) 1 4817 658                                                                     Adresa: Amruševa 19/II, 10000 Zagreb Prikaži na mapi ›