Radne skupine ZzP-a za problematiku javne nabave i prava sudskih tumača

Nakon prve godine primjene novog Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017., Zajednica za prevoditeljstvo pri HGK-u smatra kako je pravi trenutak da prevoditelji iznesu svoja iskustva, primjedbe i preporuke u pogledu utjecaja izmijenjenog zakonskog okvira na javnu nabavu prevoditeljskih usluga u Republici Hrvatskoj.

Stari ZJN (NN 143/13) izazivao je veliko nezadovoljstvo među prevoditeljima i doprinosio nastanku brojnih problema na tržištu prevoditeljskih usluga, posebno zbog kriterija najniže cijene prilikom odabira najboljeg ponuditelja, koji je rezultirao dampinškim cijenama, nelojalnom konkurencijom i posljedičnim padom kvalitete prijevoda.

Novi ZJN ne dopušta primjenu cijene kao jedinog kriterija za odabir ponude, nego propisuje isključivo primjenu kriterija ekonomski najpovoljnije ponude na temelju isplativosti. Međutim, kriteriji za ocjenu omjera cijene i kvalitete vrlo su neodređeni te stoga otvaraju mogućnost za različite manipulacije, a tu je i pitanje mješovite nabave. Konkretno, predstavljaju li pisani i usmeni prijevodi različite vrste nabave ili ne?

Ovim putem molimo vas da iskažete interes za osnivanje Radne skupine za problematiku javne nabave i sudjelovanje u njezinu radu. Sve zainteresirane molimo da se do 1. lipnja jave gđi Lenki Radišić,  tajnici ZzP-a na e-adresu lradisic@hgk.hr.

Također, zbog velikog interesa sudskih tumača, koji su se 20. ožujka 2018. okupili na Okruglom stolu ZzP-a na temu Pravilnika o stalnim sudskim tumačima u HGK-u, osnovana je radna skupina koja će se baviti problemima sudskih tumača, s naglaskom na nacrtu prijedloga Pravilnika što ga Ministarstvo pravosuđa ima u pripremi od 2014.

Radna skupina se prvi puta sastaje 8. 5. u 16.30 h u Novinarskom domu u Zagrebu, no možete se i naknadno uključiti. Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u spomenutoj radnoj skupini, slobodno se javite Mireli Dorotić na e-adresu mirela.dorotic@inet.hr.

Nacrt prijedloga Pravilnika možete pronaći na https://pravosudje.gov.hr/pristup-informacijama-6341/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu/okoncana-savjetovanja/okoncana-savjetovanja-2014-godine-7897/7897

Kontakt
Kontakt

drustvoprevoditelja@gmail.com Telefon ++ 385 (0) 1 4922 730                                                        Telefaks ++ 385 (0) 1 4817 658                                                                     Adresa: Amruševa 19/II, 10000 Zagreb Prikaži na mapi ›